

De Vasim geschiedenis
De Vasim werd in 1948 gebouwd als continu-spinnerij voor de kunstzijdefabriek NYMA, een van de grootste werkgevers in de stad. Het ontwerp was van de architecten Zandstra, Giesen en Sijmons, die moderne architectuur en klassieke elementen combineerden. De twee markante ‘schoorstenen’ op de kop van het gebouw zorgden voor een permanente inlaat van verse lucht die via grote ventilatoren en door de perskanalen in de rug van het gebouw, de vier hallen in werd geblazen.
Vanaf 1985 werd het gebouw in gebruik genomen door haar naamgever, de Vliegassintermaatschappij. Vliegas werd hier omgezet in een halfproduct dat onder meer werd toegepast in lichtbeton. Dit zorgde voor veel stofoverlast en veel protest in de omgeving waardoor in 2000 de deuren werden gesloten.
Vanaf 2002 werd het gebouw in bruikleen genomen door tentenmakerij De Markies en in het kielzog diverse kunstenaars, theatergezelschappen en ondersteunende makers. Zij hebben de afgelopen decennia het gebouw in stand gehouden en als stichting De Cultuurspinnerij een creatieve broedplaats en plek voor evenementen gerealiseerd. Op deze wortels wordt nu voortgebouwd bij de transformatie van De Vasim en het NYMA-terrein tot culturele en creatieve hot spot in Nijmegen.


Het NYMA-terrein
De renovatie van De Vasim is een prominent onderdeel in de eerste fase van de NYMA-gebiedsontwikkeling. Het gebouw biedt ruimte aan een mix van cultuur, ruimte voor creatieve industrie, sport, evenementen en horeca. Samen met de te realiseren NYMA-Makersplaats, het huidige Waalhalla, De Achtertuin, Strandbar Stek en diverse nieuwe particuliere initiatieven wordt op het NYMA-terrein hard gewerkt aan een nieuw bruisend stuk Nijmegen.
Vanaf 2017 heeft de gemeente in nauw overleg met de ondernemers uit het gebied en uit het Honig complex plannen gemaakt voor een organische ontwikkeling van het NYMA-terrein. De ligging aan de Waal en de overblijfselen van een rijk industrieel verleden vormen een inspirerend decor voor een ruimte om te spelen, te maken en te delen. Het wordt een plek waar altijd nieuwe dingen ontstaan en zijn te ontdekken, voor zowel ondernemers die zich hier willen vestigen als voor de inwoners en bezoekers van de stad. In 2020 is het NYMA Transformatiekader vastgesteld waarin de ambities voor deze ontwikkeling ruimtelijk en programmatisch zijn vertaald.

